Localizare

Comuna Vurpar (in germana Burgberg, in traducere “Dealul Cetatii”, in maghiara Vurpod) este situata in Podisul Hartibaciului, in centrul judetului Sibiu, la 30 km distanta de municipiul resedinta de Judet Sibiu, la 60 km distanta de Medias si la 60 km distanta de Agnita.

Relieful comunei este deluros, cu inaltimi variabile (500-712) in podisul Transilvaniei, strabatut de Valea Salcaului, Paraul Ghijasei, Valea Lunga si Valea Almajelei.

Din punct de vedere geografic, comuna este amplasata in Podisul Hartibaciului, avand ca forme de relief reprezentative versanti, lunci si terase. De-a lungul raurilor  si parurilor care strabat comuna s-a format un relief de lunca, alcatuit din depozite  aluvionare. Teritoriul comunei s-a dezvoltat pe aceasta lunca, fiind strajuit de dealuri cu inaltimi cuprinse intre 500 si 712 m. Suprafata comunei este de 7.042 ha.

VECINI

  • Nord: comuna Mihaileni, satele Salcau si Buia
  • Sud: comuna Rosia
  • Est: satele Tichindeal si Ghijasa de Jos
  • Vest: comuna Slimnic si satul Hamba

Flora si fauna
Agricultura de joasa intensitate coexista aici cu o abundenta de flora si fauna; aproximativ 18% din suprafata zonei este reprezentata de pajisti, 20% faneata, 38% padure,  25% teren arabil.

Tipul climatic din zonă, cu 4 sezoane, permite succesiunea doar anuală a ciclurilor de vegetaţie, cu excepţia plantelor furajere, reprezentate de trifoi şi lucernă şi a plantaţiilor de pomi fructiferi.

Dintre culturile agricole, datorită condiţiilor climatice din zonă, găsesc favorabilitate maximă porumbul, cartoful, orz, orzoaica, ovazul, plantele furajere perene şi anuale şi pomii fructiferi (măr, păr, cireş, prun, nuc).